2009. június 16., kedd

Sárgabarackos sütemény / Apricot cake

Egy sárgabarackos sütemény pár pillanatát örökítettem meg a képen.

Ha itt a nyár, nálunk az a legbiztosabb jele, hogy sárgabarackos sütit sütök. Olyan bizonysággal, mint anyák napján a rebarbarás süteményt vagy karácsonykor beiglit. Az a jó vele, hogy már az alig megérett barackot is fel lehet hozzá használni, így a dobozból az érettebbek a pocakokba, a keménykék a sütibe vándorolnak.
Az eredeti recept sárgabarackkal készült, de sütöttem már öszibarackkal is, áfonyával, különösen finom a kicsit savanykás ribizlivel is.

6 tojás fehérjét felverek habnak. Negyed kiló puha vajhoz hozzákeverek 10 ek porcukrot, egy vaniliás cukrot, csipet sót, a sárgáját kikeverem 12 kanál kristálycukorral és a vajhoz adom. A hab felével fellazítom a vajas keveréket, hozzáadok 30 deka lisztet majd a legvégén a maradék habot. Kivajazott lapos tepsibe belesimítom és a tetejét kirakom 3/4 kiló barackkal. Ha a barack (gyümölcs) nem túl érett pici cukrot szórok minden darabra, fahéjjal is ízesíthetö.
160 fokos sütöben 3/4 óra hosszan sütöm.

2 megjegyzés:

Csigi írta...

Ez nagyon fincsi lehet. Nyami.
Tetszik az új kép :)

Zsuzsi írta...

Mici, csak bátran, nem fogod megbánni!!! De látom, tényleg zöld-periódusod van!!! ;O)
Köszi Csigi!!! Igyekeztem.