2015. június 11., csütörtök

Bodzaszörp



Nálunk, hála az elmúlt hetek hideg idöjárásának még mindig virágzik a bodza. De ha mégis valaki lekéste volna az idei szezont, jövöre is lesz bodzavirágzás és lehet próbálkozni a világ legegyszerübb receptjével. Johanna sógornöm Dél-Tirolból hozta magával, nekünk nagyon ízlik. Hogy meddig tartós, sajnos nem tudhatom, az elsö üvegek már majd egy hónaposak és semmi jele, hogy megromlottak volna.
A recept: egy liter vízhez 7 teljes, leöblített, bogármentes és lehetöleg erdöböl szedett (autóút mellöl ne gyüjtsetek bodzavirágot!) kinyílt bodzavirág. Hozzáöntve egy kiló kristálycukrot, idönként megkeverve 24 órán át állni hagyni. Az idö lejárta után 100 gramm citromsavat elkeverni vele, leszürni, üvegekbe önteni és jól lezárni. Jól lezárni, eldugni vagy pedig kitenni az asztal közepére és a család többi tagja örömére szörpöt készíteni!Ugye egyszerü?
Du brauchst:
1 Liter Wasser
7 Holunderblüten
1 kg Zucker
100g Zitronensäure

Zuallererst müssen die Holunderblüten gesammelt (nicht neben einer Straße sondern im Wald!!!) und abgespült werden. Die Blüten in das Wasser geben und den Zucker dazumischen. 24 Stunden so stehen lassen und hin und wieder umrühren. Die Blüten hinausnehmen, Zitronensäure dazumischen und absieben. Danach in Glasflaschen füllen und gut verschließen.

Gutes Gelingen!