2020. április 14., kedd

Mézeskalács Sára receptje / Lebkuchen

14 éves voltam, elsös gimnazista, amikor Sára nevü osztálytársam karácsony elött mindannyiunkat meglepett egy mézeskalács angyallal. Egy mandula díszítette, az illata pedig olyan felséges volt, hogy napokig csak szagolgattam, tartogattam. Nekem azóta  - ugyan sok mézeskaláccsal volt már szerencsém összetalálkozni, - ez a recept, ez a mézeskalács a karácsonyi illat. Hihetetlen, hogy még nincs fenn a blogon, de ami késík, nem múlik. Íme. Ez a recept nem a rögtön puha, elrepülös recept, hanem a jól formázható, inkább dekoratív - pl. karácsonyfára akasztható, csodaillatú fajta.

1/2 kg liszt
10 dkg langyos méz
25 dkg porcukor
3 egész tojás
késhegynyi szódabikarbóna
citromhéj
fahéj

A hozzávalókat össze kell keverni és egy éjszakára a hütöbe tenni pihenni. Szép vékonyra kell nyújtani, kb 15 perc alatt 180 °C-os sütöben megsütni. Èn tojással is lekenem, saját tésztával, magokkal díszíthetö. Csak enyhén dagad meg. 
Fotó: Internet

Du brauchst:
500g Mehl
100g warmen Honig
250g Staubzucker
3 Eier
1 Prise Natron
Zitronenschale (nach Geschmack)
Zimt (nach Geschmack)
1 Ei zum Bepinseln
Verziermaterial (Mandeln, Nüsse, ...)

Alle Zutaten gut vermischen und für eine Nacht in den Kühlschrank stellen. Dünn ausrollen und mit Keksausstechern ausstechen. Auf ein Blech legen und mit Ei bepinseln. Nach Lust und Laune verzieren.
15 Minuten bei 180°C backen.
Tipp: Nachdem die Lebkuchen ausgekühlt sind, können sie auch noch mit Zuckerguss verziert werden.

Gutes Gelingen!

Nincsenek megjegyzések: