2009. november 30., hétfő

Vaniliás kifli/Vanille Kipferl

Gondolkodtam, hogy legyen-e újabb recept, vagy várjam meg, amig egy jobb kép készül róla. Aztán úgy döntöttem, inkább gyorsan felteszem a receptet a rosszabb képpel.

Szóval, a sütike, amiröl szó lesz, középen látható, kis fehér izék, a szivecskés keksz felett.

A recept: 200 gr madulát forró vízbe dobok és hagyom benne pár percig. Ha kihült, kinyomkodom a héjából és megdarálom. 560 gr liszttel elmorzsolok 400 gr vajat, hozzákeverek 100 gr cukrot és két csomag vaniliás cukrot. Összegyúrom a tésztát a mandulával, jó kemény massza lesz belöle. Két kisujjpercnyi nudlikat sodrok belöle és 160 fokon 20 percig sütöm öket. Icipicit megdagad, úgy kell számolni a tepsibe tevésnél. A forrón kivett sütiket 300gr porcukor és 4 csomag vaniliáscukor keverékébe forgatom. Nálunk tradicionálisan ez az elsö karácsonyi süti, amit sütök, általában majd még egyszer meg kell sütnöm ezt a mennyiséget. Igen szeretjük, na.




Du brauchst:

200g gemahlene Mandeln
560g Mehl
400g weiche Butter
100g Zucker
2 Packungen Vanillezucker

Für das Vanillezuckergemisch:

300g Staub-/Puderzucker
4 Packungen Vanillezucker

Die Butter in das Mehl zerbröseln und danach alle anderen Zutaten dazu mischen. In eine Kipfelerform (etwa so groß wie ein kleiner Finger) bringen und auf ein Blech legen. Auf 160°C etwa 20 Minuten backen. 
Die heißen Kipferl in das Vanillezuckergemisch geben. Und fertig. 

Ich hoffe es schmeckt euch so gut wie uns!




2 megjegyzés:

Csibe írta...

Hogy én mennyire szeretem!...és a többi süti a tálon?...végig kóstolom ;)

Zsuzsi írta...

Jönnek, jönnek, csak lerobbant a gépem. Végre újra müködik, este már teszek fel újat!