2009. január 31., szombat

Karácsonyi kekszek / Flóra linzere

                                                                                       
Flóra linzerkarikája a tál közepén, felül látható, piros szivecskékkel a közepén. Nagyon finom, mogyorós tészta, omlós, a málnalekvártól enyhén savanykás.
25 deka lisztet elmorzsolni 20 deka vajjal, fél sütöporral, egy csipet sóval, 1 vaníliáscukorral, 12 deka cukorral, 1 kiskanál fahéjjal, 10 deka darált mogyóroval és 3-4 evökanál tejjel összegyúrni. Könnyü tésztát kapunk, amit 20-30 percig a hütöszekrényben pihentetünk.  Vékony korongokat szúrunk ki a tésztából, majd a fele mennyiségnek a közepére szív/virág/kör alakú lyukat szúrunk ki. 10-15 perc alatt halványbarnára sütjük öket. Kihülés után málnalekvárral ragasztjuk össze a két korongot.

Itt küldöm Gabókának szeretettel a vaniliás kifli receptjét:
280 gr liszt, 1 cs. vaniliás cukor, 200 gr vaj, 100 gr hámozott-darált mandula, 50 finom kristálycukor.A hideg vajat elmorzsolom a többi adalékkal és gyorsan összegyúrom. Hüvelykujjnyi rudacskákat formálok belölük és 160 fokon 20 percig sütöm. Óvatosan kell kivenni öket, mert melegen elég törékenyek és rögtön porcukor és vaniliáscukor keverékébe forgatni.
Kb 150 gr porcukorhoz 3 vaniláscukrot teszek.A képen a tál közepén a kis halványsárga izék a kiflik, azért csak ennyi, mert a család erre jár rá a legjobban!!! Ugyan alapból dupla adagot sütök, karácsonyig rendszerint sütnöm kell még egy adagot.

Nincsenek megjegyzések: