2009. január 31., szombat

Karácsonyi beigli













A tésztához:
50 dkg lisztet 25 deka vajjal elmorzsolom, 2 egész tojást 2 dl tejjel, 2 dkg élesztövel, 5 dkg cukorral, pici sóval elkeverem, összedolgozom, és két órán át egy deszkán letakarva pihenni hagyom. Utána két nagyobb cipót formálok belöle, 1/2 centi vastagra kinyújtom, a tölteléket rákenem és úgy összecsavarom, hogy a csavarás vége alul legyen. Sütölemezre helyezem és egy egész tojással megkenem. Egy óra hosszát kelesztem. Sütöbe helyezés elött az oldalát megszurkáljuk villával, igy nem reped meg. Forró sütöben (180 fok) 30-40 percig sütöm és a kivétel után egy sasliktüvel ellenörzöm, hogy átsült-e? Ha nem, visszateszem még tíz percre, de ilyenkor letakarom egy alufóliával, nehogy nagyon megégjen a teteje. Ez a tésztamennyiség két rendes méretü beiglihez elég.

Diótöltelék: (két rendes méretü beiglihez)
30 dkg darált dió, 20 dkg cukor, 10 dkg morzsa, citromhéj, 10 dkg mazsola vagy birsalmasajt. 3 dl vízböl a cukorral szirupot fözünk, ebbe keverjük a többi anyagot.
Máktöltelék: (két rendes méretü beiglihez)
30 dkg darált mák, 20 dkg cukor, 3 dl tej, vaniliás cukor, citromhéj, 5 dkg dara vagy liszt.
A tejet felforraljuk, ehhez öntjük a hozzávalókat.
A töltelékeket hidegen kenjük a tésztára!

1 megjegyzés:

Zsuzska írta...

Hogy egyértlemü legyen - két diós, két mákos rúdhoz eleve egy kiló liszttel indítok! :O)