2019. november 11., hétfő

Márton kiflije / Martinskipferln

A Márton nap, Martin-nap, ahogy még nevezik, Tours-i Szent Márton emléknapja. A November 11.-én ünnepelt nap Ausztriában különösen nagy tiszteletnek örvend. A legenda Krisztus születése után 334-böl származik. Márton, aki Szombathelyen született, mint római katona Örményországban szolgált. Egyik nap, egy hidegtöl reszketö koldus mellett vitt el az útja, akit megszánt és a kardjával kettészelt köpenyével borított be. Álmában a megváltó Krisztus jelent meg neki, ezzel a fél köpennyel betakarva. Ès hogy a jó katona hogyan lett püspök? Nos, leszerelése után visszatért hazájába és pap lett belöle. Jóságának azonban híre ment és a nép püspökké akarta szenteltetni. A jámbor Márton egy libaólba bújt, hogy nehogy megtalálják. A libák azonban gágogásukkal elárulták és a nép, miután felfedezték, a templomba vitte és ott püspökké szentelték. 
Egy kedves szokás, amivel Márton napját még ma is ünneplik, az a lampionos felvonulás (Martinsumzug). Gyermekek csoportjai vonulnak fel az utcákon saját készítésü lampionjaikkal, miközben a hagyományos énekeket éneklik (Sankt Martin…, Laterne…, Ich gehe mit meiner Laterne, stb...). A legenda elmesélése és eljátszása után Mártonkalácsot esznek (Martinswecken). A kalács kelttésztából készült, mazsolával ízesített emberfigura.



 Az én családomban és itt Salzburgban Márton napkor kiflit szokás sütni - Hannah lányom hozta a receptjét az iskolából.

60 dkg lisztet, 1 teáskanál sóval elkeverek. 3 dkg élesztöt, 3/8 liter langyos tejjel, 1 kk cukorral és 1 EK liszttel kb 20 perc alatt felfuttatok. 10 dkg cukrot, 2-3 tojássárgáját hozzákeverek, citromhéjat teszek bele, 1 csomag vaniliáscukrot, és a lisztes keverékhez adom. Amikor jól elkevertem, hozzáöntöm a 10 dkg olvaszott vajat is és két jókora maroknyi mazsolát. Annyi lisztet kell még hozzáadni,  hogy a tészta keveréskor elváljon az edény falától. 30 percig pihenni hagyom .



Itt látható Hannah eredeti bejegyzése,  hogy hogyan kell a tészta harmadából cikkelyeket vágni, feltekerni és kifliket formálni. Ìgy összesen 24 kiflink lesz a végén. 

Az összetekert és tepsire rakott kifliket a félretett tojásfehérjékkel kenjük le, szórjuk meg nagyszemü cukorral. 10-15 percig újra kelni hagyjuk öket, majd 160 fokos elöremelegített sütöben 25 percig süssük. 




Dampfl zubereiten: 3 dag Germ mit 1 kl Zucker glatt rühren, 4 El Mehl und 3/8 l lauarme Milch dazugeben. Gehen lassen. 
10 dag Zucker, 1 Tl  Salz und 2-3 Dotter verrühren. 60 dag Mehl in eine Schüssel geben, Dampfl dazugeben, Flüssigkeit, 1 Pkg Vanillezucker, Zitronenschale dazugeben. Gut verrühren. 10 dag zerlassene Butter und 2 handvoll Rosinen dazugeben. Teig solange abschlagen, bis er seidig glatt ist und sich von der Schüssel löst. Falls nötig, noch Mehl dazugeben. Teig drittel, laut Bild schneiden, Kipfeln formen, mit Eiweiß bestreichen, mit Hagelzucker bestreuen. 20 Minuten rasten lassen, dann in Backrohr  bei 160 °C  ca. 25 Minuten backen. 


Nincsenek megjegyzések: