Itt a farsang, áll a bál! Ès én idén már harmadszor sütöttem fánkot. Méghozzá szigorúan Limara receptje alapján, hiszen ennél jobbat, finomabbat még nem találtam. Szó szerint osztom meg, hiszen pontosan így készül nálunk is. A fotókért köszönet Juliának!
Hozzávalók:
·
60 dkg finomliszt
·
3 dkg élesztő
·
kb. 3-3,5 dl langyos tej
·
4 ek. cukor
·
4 tojás sárgája
·
0,5 dl rum
·
1 csipet só
·
1 narancs v. citrom reszelt héja
·
8 dkg olv. vaj
Először felfuttatom az élesztőt egy
kevés langyos tejben. A maradék tejjel és a többi hozzávalóból lágy, hólyagos
tésztát dagasztok, az olvasztott vajat csak a legvégén adom hozzá.
Kiolajozott kelesztőtálban duplájára
kelesztem, majd lisztezett deszkára borítom. A kezemmel lapogatom el olyan jó
ujjnyi vastagra. Fánkszaggatóval kiszaggatom, majd egy abrosszal letakarom az
egészet. Fél órát kelesztem.
1 liter olajat melegítek kb. 170
fokra egy nagyobb lábasban úgy, hogy 3-4 cm magasan álljon benne. A fánkokat
úgy teszem bele, hogy a felső felük kerüljön először az olajba, az ujjammal
benyomom a közepüket. Egyszerre csak 3-4 darabot, amennyi kényelmesen elfér.
Fedővel letakarva kb. másfél percig sütöm, majd megfordítom őket, és fedő
nélkül is másfél percig. Az olaj jó meleg kell legyen, de ne túl forró, mert
akkor csak kívülről ég meg, a közepe nyers marad, ha nem elég meleg, akkor
megszívja magát olajjal, bár a rum segít ezt megelőzni.
Jó étvágyat hozzá!!!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése