2009. november 21., szombat

Tökleves / Pumpkin soup


Öszi-téli kedvencünk a tökleves. A képen látható hokkaido tökböl készítem, de gondolom, a többi sütötökfajta is megfelel hozzá.
A tököt alaposan megmosom, de nem kell meghámozni (szerencsére). Félbevágom, kiszedem a magját és a körülötte levö csúszós trutyit. A húsát nagyobbacska kockákra vágom - kemény meló, nagyon éles kést használok hozzá. Egy fazékban felolvasztok egy nagy kanál vajat, abba beledobok egy nyolcba vágott hagymát és piritom egy kicsit. Megszórom egy nagy kanál liszttel és hozzáteszem a tököt. Piritgatom egy kicsit majd felöntöm egy liter húslével (kockából, porból). Sózom, majd egy fél kiskanál fahéjat és egy fél kiskanál cayenne-peppert teszek hozzá. Befedem és hagyom forrni egy jó negyedórát. Ha a tök már puha, egy botmixerrel összetöröm és felöntöm egy negyed liter tejszínnel. Aki a vegán oldalt erösíti, készítheti a levest zöldséglevessel és a tejszín helyett egy konzerv kókusztejjel is. Van, aki a gyömbérre és van aki a szerecsendióra esküszik. Lehet próbálgatni, de nem érdemes. Pirított tökmagot és tökmagolajat adok hozzá.

Nincsenek megjegyzések: