2010. február 5., péntek

Spenótos gombóc / Spinatknödel


Vendégeink voltak Magyarországról, Eszter és Balázs. Bevallom, szeretem tesztelni az errejáró barátainkat, rokonainkat, ugyanis nálunk abszolút kedvencnek számít a spenótos gombóc. Vicces, hogy elsö kinézetre gyakran látjuk a bizalmatlanság szikráit a vendégek szemeiben, de ki merem jelenteni, aki eddig megkóstolta, mindenki úgy indult tölünk haza, hogy mennyeit evett. (Dorka barátnöm a másnapi hosszú kocsiútra nem kért szendvicset, két hideg, megmaradt gombócot csomagoltatott velem.)
Hozzávalók:
500 gr száraz zsemlekocka (Ausztriában minden üzletben kapható), 600 gr mélyhütött leveles spenót, 2-3 kanál liszt, ezeket jól összekeverjük, majd leöntjük 4 tojás, 1 dl tej, frissen örölt bors és 1 tk só keverékével. Összekeverjük és belenyomkodjuk a tálba. Èn hagyom legalább 3-4 órát pihenni, megszívni magát.
Egy aprólyukas fenekü lábos alá sós vizet forralok, ebbe maroknagyságú gombócokat nyomkodok össze és fedö alatt 25 percig gözölöm. Gondolom, szüröben is lehet, de van, aki a forró vízben fözi meg, akkor pár perc alatt feljönnek a gombócok és még pár perc fözés után kész is vannak.
A kész gombócokat fokhagymás olvasztott vajjal leöntve, parmezánnal megszórva, sok sok zöldsalátával esszük. (A vajnál 250 gramm vajba 4-6 gerezd fokhagymát török, hagyom picit forrni.)

5 megjegyzés:

szepyke írta...

Hu, ez de jó! Imádom a spenótot, bárhogy jöhet!:)

Eszter írta...

Szia Zsuzska!

Már vártam a receptet :) Az osztrák importból származó zsemlekockák itt pihennek a spájzban.
Küldöm a salzburgi képeket!
Puszi

Zsuzska írta...

Szepyke, akkro láss hozzá, nem fogod megbánni! Látod, Eszter is készül megcsinálni! (Köszi a képeket, megkaptam!)

Csigi írta...

Kinézetre tényleg nem túl hívogató. Mondjuk szeretem a spenótot, biztos finom.

Ami írta...

Pont valami spenótos gombócos recetet kerestem, a Tied nagyon jónak tűnik.