2010. március 22., hétfő

Bableves


Lassan, de biztosan megtanulok jó bablevest fözni. Ez a mostani már majdnem megüti Anyukám levesének a szintjét!
25 deka szárazbabot beáztattam este, másnap egy 20 dekás sonkával és két kanál sóval feltettem föni. A sonka úgy fél óra alatt megfött, akkor kivettem, a bab tovább forrt. Jó óra múlva a bab már majdnem puha lett, ekkor visszatettem a sonkát és készítettem egy jókora adag rántást. A rántáshoz adtam egy evökanál pirospaprikát, három gerezd szétzúzott fokhagymát, majd az egészet a leveshez kevertem. Beletettem egy egész vöröshagymát és 5 szál sárgarépát felvágva. Kóstolás után még tettem hozzá sót és hagytam összeforrni az egészet, amíg a répa meg nem fött. Tejföllel tálaltam.

10 megjegyzés:

Zuzuka írta...

ez istenien néz ki, de így korán reggel szinte merénylet!
Óóóó. és a pogácsák is kitűnőek:)

Zsuzska írta...

Nos Zuzuka, harmadik napja eszem és még mindig nagyon ízlik. ;O)
A pogácsákat érdemes kipróbálni, tényleg jó kis recept! Mondjuk Húsvét hétföre a locsolóknak, hogy ne csak folyékonyt kapjanak! ;O)

szepyke írta...

Szerintem is nagyon jól néz ki!
Mi a különbség anyukádé és a tiéd között? Mit kell még tökéletesíteni?

Zsuzska írta...

Anyukám fehérrépát is tesz bele (nálunk komplikált a beszerzése meg nem is nagyon rajong érte a család), az övé egy kicsit még sürübb, és a lényeg, kisgyerekkor íze van. Az enyémnek meg nem. Amúgy egy nagyon finom leves lett - szavam se lehet! ;O)

szepyke írta...

Igen, gondoltam, hogy a gyerekkor jön elő az ízkülönbségben!:))))

Zsuzska írta...

Szepyke ;O)

Névtelen írta...

pont így vagyok a bablevessel, több napig tudom enni büntetlenül.
hidd el, anyáink jól tudják, a petrezselyem sokat dob az ízén!:)
zuzu

Zsuzska írta...

Látod Zuzu, a petrezselyem eszembe sem jutott, pedig persze, hogy az is van benne! Na legközelebb rakok bele azt is, a férjem amugy is rajong érte! Köszi a tippet!

Manela írta...

Babérlevelet tettél-e bele a bab mellé főni? :) Én még a végén csipetkét szoktam bele csipkedni.

Zsuzska írta...

Manela, babérlevelet nem szoktam tenni bele, (Anyukám sem, talán azért) csipetkét pedig nálunk csak a gulyásleves szokott kapni, pedig lehet, hogy igazad van!?