2021. február 25., csütörtök

Bukta

Julia legújabb kedvence a bukta. Bármikor, ha megkérdezem, mit süssek, rávágja: buktát. Nos, itt a receptje, bár a hajtogatásával még mindig nem vagyok tisztában, akármit csinálok vele, a lekvár mindig kibújik belölük. Még szerencse, hogy ez rajtam kívül senkit nem zavar! 



2 dl langyos tejben elkeverek 1 Ek cukrot, 1 Ek lisztet és 2 dkg friss élesztöt. Hagyom felfutni. Mielött 1/2 kg liszthez hozzáadnám, belekeverek 2 egész tojást és egy csipet sót. Alaposan kidolgozom, majd hozzáadok 10 dkg olvasztott vajat. Annyi lisztet adok még hozzá, hogy elváljon az edény falától és egy könnyen gyúrható tésztát kapjak. Letakarva hagyom pihenni egy fél órát. Deszkán négyzet alakúra nyújtom, kb fél cm vastagra. 16 egyenlö négyzetre vágom, a közepükre lekvárt (túrót, stb) pöttyintek, összehajtogatom és úgy teszem egy tüzálló edénybe, hogy az oldalukat megkenegetem olvadt vajjal, hogy majd ne ragadjanak össze. Egy kb 25X30 cm-es tálba 4X4 darabot teszek, a tetejüket is megkenem vajjal majd ismét hagyom öket kb fél órát pihenni. 160 fokos sütöben 35 percig sütöttem.  

Nincsenek megjegyzések: