2010. augusztus 27., péntek

Pizzaszósz II

Az elözö bejegyzésemböl hiányzott a pontos recept leírás.

Egészen pontos receptet nem fogok tudni megadni, de a fö irányvonalakat igen.
11 kg paradicsomot forró vízbe mártva lehámoztam és a csumáját és magjait eltávolítottam. 2 kg idei vöröshagymát apró kockákra vágtam, hozzádaraboltam szintén 2 kiló zöldpaprikát. Forró olajon megdinszteltem öket majd hozzáadtam a paradicsom húsát. Sóztam, borsoztam, pici cukrot tettem hozzá, majd addig forraltam, kevergettem, amígy elfötte a levét és a paradicsom is nagyjából szétfött. A friss füszereket - bazsalikomot, petrezselymet apróra metéltem, a kakukkfüvet ágastól tettem a szószhoz (a levéltelen ágacskákat aztán kihalásztam). Pár percig forraltam, majd frissen tisztára mosott üvegekbe adagoltam. A teli lezárt üvegeket legalább 10 percre fejre állítottam, hogy az üveg tetejében levö levegö is sterilizálódjon.
Még ötletként hozzátenném, hogy a héten a vendégeinknek egy ilyen üveg szószt felforraltam, tettem bele egy kis csilipaprikát, majd (mexikói)nachos kukorica-lapocskákat adtam mellé mártogatni. Hogy jól is lakjunk, kis fasírt golyókat is sütöttem, a végén azok is a szószban landoltak és mi remekül éreztük magunkat!

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Köszi!

Névtelen írta...

Szia Zsuzska!

Ezt mi már kóstoltuk, és tényleg fantasztikusan finom volt! Milyen egyszerűen is hangzik az, hogy 11 kg paradicsomot meghámoztam...Elismerésem hozzá!!! Én talán kisebb mennyiséggel kezdeném :)
Puszi Eszter

UI: a Waldorf babáid nagyon szépek lettek, pont most adtam egy hasonlót keresztelői ajándék gyanánt!

Zsuzska írta...

Szia Eszter! Megnyugtatlak, tavaly "csak" 6 kilóból készült, de mivel akkora sikere volt - föleg a Nagyfönöknél, így idén többre vágytam. Anyukám persze segített, így egy délelött megvolt az egész.
A babát Te csináltad?

Névtelen írta...

Szia Zsuzska!

Hirtelen nem tudtam, melyik babára gondoltál ;)
Nem, sajna, vettem. Kis keresztlányom-unokahúgom kapta, aki 1 éves, és elsőre tetszett is neki. Úgynevezett csücsök-manó, a ruhája olyan, mint egy kendő, aminek a csücskeit nyugodtan rágcsálhatja, ahogy jön a foga. Eszter

Névtelen írta...

Szia Zsuzska!

A hétvégén elkészítettem a saját pizzaszószomat/paradicsommártásomat. 3 kg lucullus paradicsomot használtam fel hozzá, és mindössze 5 üveg lett, de abban aztán igazán benne van a matéria! Nem magoztam ki, meg kevesebb paprikát tettem bele, szóval kicsit változtattam rajta, de nekünk ez így tökéletes! Köszönjük a tippet!

Eszter