Anyukám füszeres keksze majd harminc éve szerepel a családi recepteskönyvben. Most ide is leírom, hogy Ti is kipróbálhassátok.
45 dkg liszt, 30 dkg vaj, 1 vaniliás cukor, 12 dkg cukor, 2 tojás sárgája - a fehérjével kell megkenni sütés elött, 1 ek rum - én úgy löttyinteni szoktam, 1/2 citrom leve, 1/2 sütöpor, csipet só és a füszerek: örölt fahéj és szegfüszeg.
A száraz összetevöket egy nagyobb tálban összekeverem és elmorzsolom benne a vajat. Egy pohárban elökészítem a citromlevet, tojást, rumot, elkeverem, majd a nagy tálba teszem. Ha túl száraz lenne a tészta, tejföllel lehet lágyítani. Az összekevert tésztát hagyom egy órácskát állni, majd szép vékonyra nyújtva lehet kiszúrni a figurákat. Megkenem a tojás lazán felvert fehérjével és különbözö finomságokkal díszítem: Durva kristálycukor, fahéj, dió, mandulaforgács, mazsola (sajnos majdnem mindig megég - ennek ellenére mindig elfogy), lekvár, birsalmasajt...
175 fokon kb 20 percig sütöm - figyelni kell, mert a vékonykák hamarabb megégnek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése