2013. augusztus 14., szerda

Nyári hideg meggyleves /Kalte Weichsel Suppe

 Növéreméknél járva, 40 fok körül, igen jól esett nekünk a hütöszekrényböl elövarázsolt hideg, édes-savanykás meggyleves. El is kértem a receptet és ezek a fotók az idei negyedik meggylevesünkröl készültek. Még nincs vége a nyárnak, söt, minden bizonnyal jövöre is lesz, igy gondolom, hátha más is kíváncsi, hogyan készíti Èva ezt a nyári finomságot.

Három nagy (1 literes) üveg meggybeföttet felteszek forrni. Belekeverek egy vanílás cukrot, fél kiskanál darált fahéjat és egy fél citrom reszelt héját. Közben egy nagyobb edényben alaposan elkeverek két pohár tejfölt négy csapott kanál liszttel. Amikor forrni kezd a befött, kihalászom az összes gyümölcsöt és félreteszem egy tálba. A forró levet  kanalanként elkezdem hozzákeverni a tejfölös liszthez, majd mikor kb a fele benne van, az egészet visszatöltöm a forró gyümölcslébe és óvatosan újra felforralom. Amikor az elsö jeleit látom a forrásnak és közben szépen besürüsödött a lé, hozzáöntöm a gyümölcsöt és ízlés zserint cukrozom. Èn kb 5 evökanálnyi cukrot teszek hozzá, hiszen a befött már úgyis elég édes volt. A fazekat hideg vízbe állítva lehütöm, majd langyosan a hütöszekrénybe dugom.  Innen már mindenki ki tudja magát szolgálni és én csak csodálkozva veszem észre,  hogy a fazék már megint üres!
3 Gläser Weichsel Kompott mit einem Packung Vanillezucker, 1/2 Kaffeelöffel Zimt und Schale von einem halben Zitrone kochen bringen. 2 Dosen Sauerrahm mit 4 EL Mehl in einem großem Schüssel glatt rühren. Wenn das Kompott kocht, die Früchte rausnehmen. Die hälfte von der heißen Saft löffelweise zum Rahm-Mehl Mischung rühren, dann die Ganze wieder zurückschütteln zum Topf. Vorsichtig weiterkochen, bis ein bisschen dicker wird und kochen anfängt. Von der Herd runterziehen, die Früchte wieder zurückgeben, Zucker nach Geschmack dazugeben. Kalt stellen und kalt servieren.

Nincsenek megjegyzések: