2022. április 11., hétfő

Medvehagyma-vaj recept


 Itt van végre a tavasz, nyílnak a virágaim és az erdöink alján bokáig járunk az illatos medvehagymában. A legfinomabb vajkrémet lehet belöle csinálni, amit aztán vagy kenyérre kenünk, vagy sülthúsra, de remekül le is lehet fagyasztani, hogy bevárja a grillszezont, ahol aztán kedvünkre kenegethetjük bárhová! 

Fél kiló jó minöségü vajat hagyok a konyhapulton megpuhulni - közben szedek egy jókora csokor medvehagymát - arra ügyeljetek, hogy még ne virágozzon, mert akkorra már a zsenge levelek kezdenek megkeményedni. Ìgy is igyekszem a keskenyebb, puhább leveleket leszedni. 

Van énnekem egy elektromos aprítóm, négy késsel. Ebbe dobom bele a zöld leveleket, ollóval kicsit összevagdalva és felaprítom öket. Arra vigyázzatok, hogy nehogy püré legyen, de ne is maradjanak benne nagyobb darabok! A puha vajat a nagy keverömbe teszem és a habverövel jó 5 percig habosítom. Hozzáteszek 2 csapott EK sót - akinek van otthon, a felét helyettesítheti nagyszemü tengeri sóval is, mennyei ahogy késöbb ropog a vajaskenyéren!!! Ezután teszek hozzá egy EK citromlét és a felaprított medvehagymát. Alaposan kikeverem, itt is lehet kicsit variálni: van aki a zöld vajra esküszik, de aki fehér vajat szeretne zöld pöttyökkel, hamarabb hagyja abba a keverést! Majd ha ezzel is megvagyunk,  mehetnek a dobozkákba, üvegcsékbe. Aki lefagyasztaná, tegye pár percre a hütöbe, mert keményen könnyebb formálni és fóliába csomagolni. 

Kis medvehagyma ültetvény ;) 




Nincsenek megjegyzések: