2009. április 26., vasárnap

Zöldborsó leves / Pea soup


Naturita kérdezett egyszer egy receptröl és akkoriban megígértem neki, hogy majd felteszem a zöldborsó levesem receptjét. Nos, idöközben készült nálunk borsóleves - el is fogyott az utolsó kiskanálig. Nagyon szeretjük, én különösen, mert pillanatok alatt kész van és SOS is tudok fözni, hiszen minden hozzávaló MINDIG megtalálható a konyhámban. (Hannah lányom épp most landolt mellettem és a képet meglátva hangos: Nyam-nyam-mal reagált!)
Fazékba beleöntök kb. fél kiló fagyott zöldborsót. Felöntöm kétszer annyi hideg vízzel. Hozzáadok vagy 4-6 tisztított, feldarabolt sárgarépát, egy jó marok friss/fagyasztott (mindig van a mélyhütömben) petrezselymet. Anyukám fehérrépát is tesz bele, ez - mivel nálunk nehezen beszerezhetö (?!) nekem kimarad. Egy kiskanál cukrot és egy nagyobb kanál sót teszek bele majd felforralom. Amikor a répa elkezd puhulni, fogok egy csészét, beletörök egy tojást, pici sót teszek bele és annyi lisztet keverek hozzá, hogy éppen ne folyjon. Kiskanállal a forró levesbe szaggatom a galuskákat és addig hagyom forrni, amíg mindegyik feljön a leves tetejére. Pici galuskákat szaggatok, mert úgyis megdagadnak. A képen láthatók Anyukám pirtói tojásából készültek, ezért ilyen gyönyörü sárgák.
(Most, jó pár nappal késöbb vettem észe, hogy az angol borsót - pea rosszul írtam: pee. Ami ugye pisit jelent. Csodálom, hogy nem kaptam harsány hozzászólásokat!)

4 megjegyzés:

Fércművek írta...

Én is így készítem és itt is nagy kedvenc. :)))))

Zsuzsi írta...

És ugye mennyire egyszerü? Nem vacakolok a rántással, stb.. Ismerös húsléböl keszíti, brrrr.

Csibe írta...

Én is imádom a zöldborsó levest! Főleg az új, zsenge borsóból és sárgarépából.

Zsuzsi írta...

A friss borsót nálunk aranyáron mérik, majd nyáron, Anyukámnál teleeszem magam vele! Nyersen, persze. Aztán jöhet a leves...