2010. június 17., csütörtök

Citromfü-szörp


A Nagylány egyik barátnöje egy csodálatos régi farmházban lakik, amihez egy még csodálatosabb ösvadon kert is tartozik. Az Èdesanyja megajándékozott egy nyaláb citromfüvel a kertjükböl, nos, meg sem látszott, hogy szedtünk belöle. Lehet, hogy újra meglátogatom? ;O)
A szörpöt úgy készítettem, hogy egy liter vízböl másfél kiló cukorral szirupot föztem. Ehhez hozzákevertem 250 gr citromsavat. A citromfüvet (a képen látható mennyiség) alaposan megmostam és a leveleit lecsupáltam a szárakról. Èles késsel jól összevagdostam és a sziruphoz kevertem. Hagytam állni majd egy egész napot, akkor leszürtem és még egyszer alaposan felforraltam. Gyönyörü, mélysárga szörp lett belöle.
Ha majd egyszer végre nyár lesz és meleg és nagyon szomjasak leszünk, kinyitok egy üveggel, szódával és jéggel fogjuk élvezni! Köszönjük Christine!

5 megjegyzés:

mandy tarragon írta...

Nálunk még csak növesztjük a citromfüvet, de már készülök a szörpre :)

Zsuzsi írta...

Szia Mandy! Nos, ez a mennyiség legalább 10 bokornyi/cserépnyi volt! Azt hiszem, még várhatsz rá egy darabig! ;O)

Hugi írta...

Szia Zsuzska!
Körülbelül milyen mennyiségű szörp lett belőle?
Válaszod előre is köszönöm:
Hugi

Zsuzsi írta...

Szia Hugi!

Nos, elég régen készült, de ha visszaszámolok, úgy másfél liternyi. Igen, annyinak kellett lennie, az egy liter vizzel, plusz cukor... ja. ;O)

Hugi írta...

Szia Zsuzska!
Így belegondolva igen, ennyi a mennyiség :)))
Csak arra gondoltam, hogy a főzéstől jelentősen csökkenhet akár... de már megvagyok vele, nem csökkent :)))
Köszönöm a receptet! A kóstolásról is beszámolok majd :)
Hugi