2010. október 23., szombat

Vaddisznóragu zsemlegombóccal és lilakáposztával


Olyan szerencsés vagyok, hogy a nagybátyám vadász, és néha megajándékoz bennünket a zsákmánnyal. Igy került a mélyhütönkbe egy jókora vaddisznócomb. Ragunak készítettem el, nagyon finom lett.
60 dkg vaddisznó apróhús
2-3 dl vörösbor
10 dkg húsos szalonna
10 dkg szárított vargánya gomba
2 fej vöröshagyma
2 gerezd zúzott fokhagyma
8 dkg zsír vagy olaj
1 doboz paradicsompüré
2 ek liszt
Füszerek: só, 2 db babérlevél, 5 db borókaboyó, késhegynyi kömény, 1 tk bors, 1 tk majoranna, 1 tk kakukkfü, 1 tk rozmaring



A zsiradékon kiolvasztjuk a kockákra vágott szalonnát. Megpiritjuk benne a hagymát, beledobjuk a húst, füszerezzük, hozzádjuk a fokhagymát és felengedjük a vörösbor felével. Kicsivel késöbb beletesszük az elözöleg beáztatott vargányát. Ha már minden adalék puha (kb 2,5-3 órát hagytuk rotyogni), meghintjük liszttel, hozzáadjuk a paradicsomot és a maradék bort. Összeforraljuk és kész.
A zsemlegombócot kb fél kiló elöre felkockázott zsemléböl készítem. Négy tojással elkevert 3 dl tejhez sót és borsot adok amit elkeverek a zsemlekockákkal. Hagyom legalább egy fél napot állni és idönként megkeverem, hogy mindenütt megszívja magát. Vízgöz felett 25 perc alatt fözöm készre.
A lilakáposztát Stephan készítette. A zacskós káposztához egy almát szeletelt, sót, cukrot, fahéjat, 5 borókabogyót, 2 babérlevelet, 3 szegfüszeget és 1 dl vörösbort kevert. Egy fél narancs héját is hozzáreszelte.
A tálaláskor egy narancsszeletre áfonyalekvárt kanalaztunk, ezzel adtuk az asztalra. Igazi öszi, ünnepi étel.

2 megjegyzés:

Eszter írta...

Gratulálok, nagyon gusztán néz ki, biztosan finom lehetett :-P
Már vártuk az új bejegyzést nagyon :))
Remélem jól vagytok! Klasszak a római képek! Puszi Eszter

Zsuzsi írta...

Köszi a biztatást, kicsit el voltam kavarodva az elmúlt hónap alatt. A jövöben igyekszem! Puszillak!