2019. január 27., vasárnap

Wellington filé




Hozzávalók

  1. Az 1 kg sertésszűz nagyon ritka, ha nagyobbat veszünk, akkor is legalább kettőt kell venni, hogy elérjük a mennyiséget. Fémkapcsokkal összeillesztettem a húsokat, hogy nagyjából hengert formázzanak. Inkább legyen vastagabb, mint hosszabb.
  2. Sózzuk, borsozzuk. Èn a WIBERG Brazil Grill füszerkeverékét használtam hozzá. Kicsit pihentessük a húst.
  3. Egy serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, jó forróra. A húst beletéve képezzünk kérget rá. Elég, ha csak megszürkül a hús felülete, nem kell hagyományos értelembe vett kérget sütni rá.
  4. Következik az összeállítás! Ehhez szükség lesz folpackra. Kitekerünk belőle egy darabot, majd erre fektetjük a sonkaszeleteket. Használhatunk pármait, serranot, hazait, bármilyet. Lényeg, hogy vékonyan legyen szeletelve. A szeleteket nagy átfedéssel fektetjük le.
  5. A folpack segítségével szorosan feltekerjük a húsra a sonkát. A fólia két végét fogva összecsavarjuk, mintha egy szaloncukrot készítenénk. Minél szorosabbra csavarjuk, annál inkább hengerformája lesz. Ekkor fog egyenletesen sülni. A csomagot min. 20 percre a hűtőbe helyezzük.
  6. A tésztákat szintén folpackra rakjuk, ugyanúgy mint a húsnál. Kb. 1 cm vastag tésztára lesz szükségünk. Akkora darab kell, hogy szélességben 3-4 centit túlnyúljon a húson, és pontosan körbeérje.
  7. A hűtőből kivett húst fólia nélkül a tésztára helyezzük. A tésztát szorosan feltekerjük rá a folpack segítségével. Ha körbeért, a felesleget levágjuk, és a fóliával szintén a szaloncukrot utánozva jó szorosan feltekerjük. Itt is a tökéletes hengeralak elérése a cél. Minimum 20 percre a hűtőbe helyezzük, hogy megszilárduljon. Ha egy éjszakára ott marad, az sem baj.
  8. A hűtőből kivéve kicsomagoljuk, majd tojássárgájával bekenjük. A tészta széléröl levágott csíkokkal mintát rakunk a tésztára. Egy kicsit megsózzuk a tetejét, így ropogós lesz a tészta. 200 Fokra előmelegített sütőben, 45 percig sütjük. Ha kész, pár percet pihenni hagyjuk, így jobban fel lehet szeletelni. Sült krokett nagyon jól illik hozzá és én még párolt kelbimbót és sokakockás zöldbabot is tálaltam hozzá.




Nincsenek megjegyzések: