Kovászos kenyér –
ahogy én készítem
20 dkg teljes
kiörlésü tönkölybúzaliszt
30 dkg fehér
búzaliszt
Összekeverem és
350 ml langyos vizet hozzáöntve keverem 5 percig. Hagyom 30 percig pihenni.
Utána hozzáadok 15 dkg kovászt, elekeverem majd hozzácsapok 1 ek sót. A maiba
került egy tk rozmaring is. Ha nagyon ragacsos lenne (általában az) hozzáteszek
még 10 dkg fehér lisztet.
Egy lezárható
edénybe 4 ek olajat töltök, erre ráöntöm a kenyértésztát és lecsukom. 40 perc
múlva négybe hajtom. Ùjabb 2x40 perc/hajtogatás után egy lisztes felületen
meghajtogatom a kenyeret és egy kiliszteszett konyharuhával egy kosárba teszem
pihenni. Itt legalább egy órát (lehet hosszabban is) kel. Szereti a meleget!
Bemelegítem a
sütöt 240 fokra és egy fém edényben vizet teszek bele.
A kosár tetejére
teszem a tepsit, óvatosan átfordítom rá a kenyeret. A forró sütöben 30 percig
sütöm, az idö lejárta után kiveszem a vizes edényt és 210 fokra redukálva a
hömérsékletet, még további 10 percig sütöm a kenyeret. (Ha nagyon lágy a
tészta, egy fémgyürüvel kerítem körbe, hogy ne terüljön nagyon szét.)
A sütöböl kivéve, vízzel megkenem/spriccelem és egy rácson hagyom kihülni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése